Nationale Verander uw Wachtwoorden Dag
Geplaatst op: 24-11-2020

Nationale Verander uw Wachtwoorden Dag, verbeter uw online veiligheid

Gebruikt u wel eens eenvoudige wachtwoorden? Heeft u voor verschillende websites of accounts hetzelfde wachtwoord? Vindt u het lastig telkens weer een ander wachtwoord te bedenken? Dan is deze dag voor u!

Een groot deel van de Nederlanders vindt het ‘bijna onmogelijk’ om voor elke online dienst een apart wachtwoord te bedenken, zo blijkt uit onderzoek van technologie-website Tweakers. Daarnaast worden er vaak 1 tot 4 wachtwoorden hergebruikt op het internet, maar maken we ons wel regelmatig zorgen om gehackt te worden.

Tweakers en het Openbaar Ministerie hebben vandaag uitgeroepen tot Nationale Verander Uw Wachtwoorden Dag, om u meer bewust te maken van het gevaar van zwakke wachtwoorden. Benieuwd waaruit een sterk wachtwoord bestaat en hoe u de vele wachtwoorden kunt beheren? Lees dan verder:

De meest gebruikte wachtwoorden in Nederland zijn: 123456, qwerty, 123456789 of welkom01. De naam van een huisdier of geboorteplaats wordt ook regelmatig gebruikt. Deze wachtwoorden zijn vaak te kort en bevatten te weinig verschillende tekens. Het gebruiken van een wachtwoord voor meerdere accounts is gevaarlijk, de kans op hacks neemt hierdoor toe.

Er zijn voor kwaadwillenden veel verschillende methodes om wachtwoorden te verkrijgen zoals bijvoorbeeld via phishing, het raden van wachtwoorden, gebruik van keyloggers of via een brute force attack waarbij alle mogelijke combinaties van letters/cijfers worden geprobeerd. De afgelopen jaren is er een datalek geweest bij LinkedIn en Dropbox, zo kan een wachtwoord ook terecht komen bij criminelen. Gecompromitteerde gegevens kunnen zijn uw e-mailadres en wachtwoord. Is uw DropBox wachtwoord gelekt dan is het gevaarlijk wanneer u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor andere accounts. Wanneer u toch vaak hetzelfde wachtwoord gebruikt is het aan te bevelen het wachtwoord regelmatig te veranderen.
 

Sterke wachtwoorden
Foto: Kies voor een sterk wachtwoord via een wachtwoordzin

Waaruit bestaat een sterk wachtwoord?

Er werd lang gedacht dat het belangrijkste is om verschillende letters, cijfers en symbolen in uw wachtwoord te gebruiken, om het wachtwoord zo complex mogelijk te maken zoals: M@$$T3RP@s$w0rd#2020! Nu blijkt dat het aantal tekens dat u gebruikt nog belangrijker is. Dus hoe langer het wachtwoord is, hoe lastiger het te kraken is.

Gebruik een wachtwoorzin
Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een wachtwoordzin. Combineer dit met leestekens en cijfers voor extra complexiteit. Gebruik in de zin ook spaties, dit maakt het makkelijker om het wachtwoord in te voeren. Hier volgt een voorbeeld van een wachtwoord zin: "Mijn Favoriete Automerk Is Volvo Maar BMW5 Vind Ik Ook Mooi". Dit is voor u eenvoudig te onthouden.

Hieronder een aantal tips voor het kiezen van een sterk wachtwoord:

  • Gebruik nooit één enkel woord in uw wachtwoord, dit is eenvoudig te raden
  • Zorg dat het wachtwoord niet lijkt op een van uw vorige wachtwoorden
  • Verwerk geen gebruikersnaam, naam van persoon, plaats, bedrijf, geboortedata, adressen in het wachtwoord
  • Maak het wachtwoord zo lang mogelijk, bijvoorbeeld via een wachtwoordzin (inclusief spaties)
  • Deel wachtwoorden niet met anderen en schrijf ze ook niet op
  • Maak gebruik van Two Factor Authentaction (2FA) voor extra beveiliging
     

Gebruik een wachtwoordmanager

Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin in al uw wachtwoorden en gebruikersnamen worden beheerd. U hoeft alleen het wachtwoord van de kluis te onthouden. Bent u ingelogd in uw 'kluis' en bezoekt u een website? Dan vult de wachtwoordmanager automatisch uw gebruikersnaam en bijbehorende wachtwoord in. Maakt u ergens een nieuw account aan? Dan kan de wachtwoordmanager een krachtig wachtwoord genereren, de eisen kunt u zelf bepalen.

De meeste managers werken tussen verschillende apparaten zoals PC en smartphone, dit wordt automatisch gesynchroniseerd zodat uw wachtwoorden overal beschikbaar zijn, waar u ze nodig heeft.

Voeg extra beveiliging toe

Two Factor Authentication, afgekort 2FA biedt een extra beveiligingslaag op uw online accounts. Inloggen met 2FA is een stuk veiliger en het verkleint de kans dat u wordt gehackt. Het voegt, naast het gebruik van gebruikersnaam en wachtwoord een tweedestap toe aan het inlogproces. Dit kan bijvoorbeeld zijn via een pushmelding of via een OTP (one time password), dit kunt u ontvangen via SMS. Zo heeft een hacker naast uw wachtwoord ook toegang nodig tot uw smartphone. 

Heeft u vragen over het gebruik van sterke wachtwoorden of wilt u meer weten over 2FA? Neem dan vrijblijvend contact op met ons via +31 (0)544 - 20 00 01

Nationale Check Je Wachtwoorden Dag

Contact opnemen

Neem vrijblijvend contact op