GoClean Nederland en Stichting GoClean zetten zich data gedreven in om een grote reductie van zwerfafval te bewerkstelligen in Nederland. Het alleen opruimen van zwerfafval leidde niet tot het gewenste effect, pas opgeruimde straten en omgevingen waren al snel weer gevuld met zwerfafval. Al snel werd duidelijk dat er bij de bron veranderingen moeten plaats vinden. Hiervoor ontwikkelde GoClean een online impact platform het ZwerfAfvalKompas voor gemeenten, provincies, organisaties en vrijwilligers.
Data vertalen naar bruikbare informatie
Om tot een bronaanpak te komen kwam GoClean erachter dat er geen goede data voor handen was. Na onderzoek bleek dat de Litterati-app een goede oplossing was om data te verzamelen. Litterati is een wereldwijde registratie-app waarbij gebruikers zwerfafval opruimen en registreren middels een foto voorzien van coördinaten. In de Litterati-app worden (lokale) uitdagingen uitgezet om andere vrijwilligers te motiveren. GoClean is gestart met de werkmethode ‘Schoonwandelen’ (opruimen en registreren). Landelijk verzamelen duizenden vrijwilligers via de Litterati-app waardevolle data over hun schoonwandelactiviteiten en delen dit op het impact-platform; ZwerfAfvalKompas. Gebruikers van de Litterati-app vinden hun gevonden afval terug in het ZwerfAfvalKompas.
In de Litterati-app wordt de foto automatisch voorzien van coördinaten (geo-tag) en type specifiek tags. Via Artificial Intelligence (AI) worden tags voorgesteld voor het type afval, deze kunnen bevestigd of aangevuld worden. Deze tags ook wel registratie labels genoemd, worden onderverdeeld in o.a. categorieën zoals: rookwaar, alcohol, snoep, hygienemiddelen, materialen zoals: plastic, metaal, papier, glas, rubber en merken zoals: RedBull, Coca Cola, Albert Heijn en meer. Op deze manier wordt er een enorme hoeveelheid specifieke en feitelijke data verzameld.
"Er was dus een enorme hoeveelheid data beschikbaar vanuit de Litterati-app, maar de terugkoppeling voor analyse die zij 1,5 jaar geleden konden geven was heel summier. De bruikbare informatie was minimaal", vertelt Joyce Bosveld een van de initiatiefnemers van GoClean. Vanuit daar is de vraag ontstaan voor de ontwikkeling van een eigen online dataplatform. “Wij werken nauw samen met Litterati, zij leveren de data en samen met Harbers ICT vertalen we dat naar een completer platform voor Nederland”, vervolgt Joyce.
De uitdaging ligt in het maken van de vertaalslag van ‘ruwe data’ naar bruikbare informatie voor diverse doelgroepen. ‘Hoe bieden we het platform aan voor verschillende doelgroepen, die vragen om verschillende functionaliteiten en hoe vertalen we data naar heldere visuele weergave?’.
ZwerfAfvalKompas: Completer en beter inzicht in zwerfafval
Door het ontwikkelde online platform, kunnen o.a. overheidsinstanties, gemeenten, provincies, organisaties zich aanmelden, om toegang te krijgen tot een grote hoeveelheid zwerfafval data. In het platform kunnen ze eenvoudig communiceren met vrijwilligers en gericht promoties, campagnes, acties en beloningen uitzetten om mensen te stimuleren.
Het platform biedt uitgebreide analysefunctionaliteiten die behulpzaam zijn om te monitoren op hoeveelheid, merk, samenstelling, locatie (hotspots) en herkomst.