Hoera Pleun 12,5 jaar in dienst! Vandaag feliciteren wij Pleun met zijn 12,5-jarig jubileum bij ons! Een mooie gelegenheid om hem eens beter te leren kennen. Gestart als applicatie ontwikkelaar en gespecialiseerd in middleware: de informatie-uitwisseling tussen hosting en ontwikkeling. Als DevOps engineer slaat Pleun een brug tussen applicatie ontwikkeling en hosting door o.a. troubleshooting, server beheer, monitoring en ontwikkeling. Lees verder voor zijn verhaal:
Ik ben begonnen als medewerker beheer op het Graafschap College te Doetinchem. Mijn eerste MBO stage heb ik in 2007 gedaan bij Harbers ICT, de zelfstandigheid sprak mij aan. Daar ben ik voor het eerst in aanmerking gekomen met programmeren, databases, hosting en troubleshooten. Als systeembeheerder ondersteun je iets omdat het gebruikt wordt, je leert er mee werken. Als developer draai je zelf aan de knoppen en ben je de architect van je eigen software. Hier ligt voor mij de uitdaging waardoor ik de keuze heb gemaakt mij verder te specialiseren in applicatie ontwikkeling.
“Als developer bedenk je zelf wat je voor ogen hebt, je zet iets in elkaar vanaf scratch en biedt ondersteuning voor iets waar je zelf voor gekozen hebt. Je bent de architect van je eigen software". - Pleun Willemsen
Op het HBO, Informatica op het Saxion in Enschede heb ik veel geleerd over waarom en hoe dingen werken, begrijpen hoe protocollen werken en dat soort zaken. Met een minor in middleware heb ik diepgaande kennis verkregen van de problemen van communicatie, synchronisatie en distributie. Gedurende mijn stage bij Frontis in Varsseveld heb ik weer veel over testen nagedacht.
Brug tussen ontwikkeling en hosting
Inmiddels is Harbers ICT uitgegroeid en werken we met een jonge en enthousiaste club. Het is prettig om nu ook developer collega’s te hebben waar ik mee kan sparren, de stip aan de horizon kan wat verder gezet worden, nu er meer draagvlak is.
Via design patterns passen we nu hogere mate van abstractie toe. Applicaties worden opgesplits in kleinere stukken, die constant worden uitgerold. Zo ontstaat er een goede en efficiënte samenwerking tussen ontwikkelaars en ons operationele team. Toepassingen worden meteen uitgerold en geïntegreerd in de IT-omgeving met specifieke configuratie, security en synchronisatie. Als ik dan een stukje code op een database moet vervangen, hoef ik niet de hele app aan te passen maar alleen dat stukje. Als ik iets zie in de monitoring kan ik meedenken met mijn collega’s van hosting, daar komt mijn systeembeheerkennis weer goed van pas. Dit is typisch DevOps: de brug tussen de ontwikkeling en hosting.
Ontwikkeling blijft interesseren
In hosting vindt verschuiving plaats, ook richting de cloud en dit vraagt om aanpassing aan je code. We hosten systemen voor bredere doelgroepen waarbij diversiteit zit in het inrichten van uitwijk mogelijkheden zoals disaster recovery en op de applicatie laag. Databases zijn een stuk groter geworden ten opzichte van hoe we begonnen zijn, deze bevatten nu 10 tallen miljoenen records. Vind daar maar eens de meest efficiënte query’s uit.
In container technologie komt DevOps goed tot zijn recht, zowel applicatie als netwerk en infrastructuur componenten komen samen. Containers bieden een nieuwe mate van isolatie en security maar zijn vaak nog te complex voor organisaties die zelf geen DevOps mensen hebben, dit besteden ze dan aan ons uit. Ik vind het leuk om samen met klanten oplossingen te bedenken.
Complexe problemen identificeren
Troubleshooten is in opdracht van de klant complexe problemen identificeren, zodra ze het zelf niet kunnen vinden. Een server die constant 100% CPU vraagt of een memory leak zorgt voor traagheden of crashes van systemen. Zijn er veel personen afhankelijk van deze applicaties of webshop dan heeft dit een grote impact en hoge prio. Via reverse engineering traceren we mogelijke bugs en rapporteren we dit om vervolgens een workaround aan te dragen, te implementeren en het probleem op te lossen.
Ik vind het leuk om met ontwikkelaars mee te denken, functioneel werkt het vaak wel maar hosting vraagt vaak om specialistische kennis. Ik denk dan na over het veilig weg zetten van data via load balancing, distributed cash, sessiebeheer, encryptie en authenticatie. De uitdaging ligt er voor mij in om applicaties zo veilig en efficiënt mogelijk beschikbaar te stellen, ook qua databases dat het optimaal presteert en dit actief monitoren.
Back-end vind ik persoonlijk het mooiste. Ik ben nu bezig met mijn certificering als SQL developer; om zo efficiënt mogelijk met data om gaan, dat je weet welke query of index je toepast vind ik een mooie uitdaging.
Pleun gefeliciteerd met 12,5 jaar in dienst! Wij wensen jou nog vele jaren bij ons!