In 2017 vonden twee grote ransomware-uitbraken in een korte tijd plaats, met miljoenen euro’s aan schade tot gevolg. De WannaCry-ransomware aanval besmette daarbij meer dan 230.000 computers in 150 landen. De aanval is door Europol beschreven als ongekend in omvang. Het virus heeft zich hoogstwaarschijnlijk verplaatst door malware via kwetsbaarheden in updates. Ransomware is een vorm van malware en behoort tot een van de grootste internetgevaren. Ransomware wordt een steeds groter probleem, het kan organisaties plat leggen doordat medewerkers niet meer bij de bestanden kunnen. Bestanden worden versleutelt, dit betekent dat je ze niet meer kunt openen. Iedereen kan getroffen worden en hiermee kun je jouw gehele fotoarchief, videobestanden, muziekverzameling of documenten verliezen.
Wat is ransomware?
Ransomware is een soort (kwaardaardige)gijzelsoftware die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Vervolgens wordt gevraagd om losgeld ('ransom') te betalen via de digitale BitCoin om de computer en bestanden weer te bevrijden via een verstrekte code. Betalen is echter niet zonder risico, er is namelijk geen garantie dat de bestanden dan ook echt worden vrijgegeven. Ransomware wordt vaak via een bestand op de computer geïnstalleerd en binnengehaald via bijvoorbeeld een e-mailbijlage met verdachte bestanden zoals: zip-, exe-, js-, lnk- en wsf-bestanden, als onveilige link of (illegale) downloads.
Wat kunt u doen?
Het is erg moeilijk om ransomware te verwijderen van uw computer, vaak lukt dit ook niet. Het beste is om een aanval te voorkomen. Wat kunt u doen?
- Maak gebruik van het meest recente besturingssysteem (bijvoorbeeld Windows 10) en installeer de beveiligingsupdates
- Houd applicaties up-to-date, controleer regelmatig op updates (internetbrowser, Adobe Reader)
- Bescherm de computer met een antivirusprogramma en firewall
- Wees alert op valse e-mailbijlages en klik niet op onbekende links of bijlagen in e-mails, tenzij u zeker weet dat het vertrouwd is.
- Maak (systeem)herstelpunten aan zodat u dit kunt terugzetten naar een oudere versie, waarop het virus mogelijk nog niet staat.
- Wees voorbereid! Back-up bestanden regelmatig naar een externe harde schijf/USB of in de cloud.
Ransomware bescherming nodig?
De risico's om getroffen te worden door een ransomware aanvallen worden groter; wij helpen u bij het verkleinen van de risco's. Onze engineers brengen samen de beveiliging van uw netwerk in kaart en helpen bij een veilig netwerk met o.a. netwerksegmentatie, veilige VPN-verbinding maar ook oplossingen voor een bescherming van data in de cloud, endpoints en mobiele apparaten. Met een Next Generation Firewall beschermen wij uw netwerk en helpen bij de installatie en houden uw IT-systemen up-to-date en zorgen voor proactieve monitoring.
Voor organisaties maar ook particulieren bieden wij ESET endpoint security, een viruscanner en malwarescanner om computer en bestanden beter te beschermen. Opzoek naar betere beveiliging of wilt u meer informatie? Bel vrijblijvend naar +31 (0)544 - 20 00 01